Valencia

Espanjassa on 17 itsehallintoaluetta ja Valencia on niistä yksi. Valencia taas jakautuu kolmeen maakuntaan, joita ovat Alicante, Valencia ja Castellón. Olemme viettäneet nämä viisi kuukautta Alicanten maakunnassa Valencian itsehallintoalueen eteläosassa liki Murcian itsehallintoalueen rajaa. Valencian itsehallintoalueen pääkaupunki on yli 800 000 asukkaan Valencia, joka on alun perin perustettu jo 138 eaa. roomalaiseksi siirtokunnaksi. Alueen viralliset kielet ovat espanja ja katalaani, jota paikallisesti kutsutaan valenciaksi. Katalaani on virallinen kieli Kataloniassa, Valenciassa, Baleaareilla ja Andorrassa. Sitä puhutaan myös osassa Espanjan Aragoniaa ja Murciaa, eteläisemmässä Ranskassa sekä Algheron kaupungissa Italian Sardiniassa.

Lyhyen tietoiskun jälkeen pääsemmekin omaan tarinaamme Valenciasta, jossa olimme kolme päivää alkuviikosta. Valenciassa on alkamassa 15.3. vuotuinen festivaalitapahtuma, Las Fallas, joka päättyy19.3. keskiyöllä puukehikoilla tuettujen, paperimassasta tehtyjen kookkaiden hahmojen polttamiseen. Koko maaliskuun alusta lähtien kaupungissa on monenlaisia tapahtumia kulkueineen ja esityksineen ja jokaisena päivänä kahden aikaan PÄIVÄLLÄ paukutellaan kaupungintalon edessä olevalla aukiolla ilotulitteita. Lasten ja aikuistenkin yhteisenä harrastuksena näyttää kaupungilla olevan jonkinlaisten kiinanpommien paukuttelu pitkin päivää ja voi sitä meteliä!

patsas

Tässä kootaan yhtä hahmoa useasta sadasta, jotka lopulta kuitenkin haihtuvat savuna ilmaan.

churreria

Churreria: churros, porras, buñuelos. Buñuelo on kuin meidän munkkirinkeli, churro muistuttaa vähän hevosenkenkää ja porra on pötkömäinen. Kaikki ovat siis eri tyyppisiä öljyssä keitettyjä leivonnaisia, joita myydään churreriassa.

postitalo

Valenciassa on pieni, sokkeloinen vanhakaupunki elävine ja kapeine kujineen, mutta läpi kulkee myös joitain isompiakin katuja, kuten vanhan postitalon edestä.

harkataisteluareena

Härkätaisteluareena – eipä tullut jostain syystä käytyä

Kaupungin läpi kulkee noin yhdeksän kilometrin pituinen keskuspuisto, josta löytyy esim. pallokenttiä, vesialueita, lastenpuistoja yms. Puisto on lenkkeilijöiden ja pyöräilijöiden paratiisi, ja monenlaista tossunkuluttajaa siellä näkyi vilistävän yhtenään, allekirjoittanut mukaan lukien. Onneksi mukaan tuli pakattua lenkkivarusteetkin ;).

sillan_alustaa_metroa-aseman_kohdalla

Puiston yli kulkeva silta, joka on myös huoliteltu alapuolelta. Maan alla on metrolinja ja -asema, johon kuvassa näkyvät vinoneliön näköiset ilmaputket (ja valoputket?) johtavat.

Keskuspuiston toisessa päässä on mahtava Ciudad de las Artes y las Ciencias -kompleksi eli Valencian tiede- ja taidekeskus. Alueelta löytyy mm. valtamerikeskus ja IMAX-elokuvateatteri ja kaikkea siltä väliltä. Ohessa muutamia kuvia näistä erikoisista rakennuksista.

oopperatalo

Palau de les Artes Reina Sofía -rakennus on oopperatalo, jota suurempi kapasiteetiltaan on vain Sydneyn oopperatalo.

imax-teatteri

Takana oopperatalo ja edessä pienempi rakennus on Hemisfèric, jossa on mm. planetaario ja IMAX-elokuvateatteri.

museo

Museo de las Ciencias Princípe Felipe -rakennus on pääasiallisesti museo- ja näyttelykäytössä.

silta

Vasemmalla Agora ja oikealla on museo. Keskellä kulkee tie ja puiston ylittävä silta, jossa autoilijat, pyöräilijät ja jalankulkijat kulkevat omilla kaistoillaan. Jalkakäytävän molemmilla puolilla on auto- ja pyörätie (pyörätiet jalkakäytävän vieressä). Agorassa järjestetään kokouksia, konferensseja, konsertteja ja jopa tenniskilpailuja.

rantabulevardia

Rantapaseolla väylää riittää – ja ravintoloita.

aallonmurtaja

Aallonmurtajan oikealle puolelle kiviin on kirjoitettu rakkaudentunnustuksia.

… ja paellahan on keksitty Valenciassa!

One thought on “Valencia

  1. Kiitos hienosta kulttuuripläjäyksestä ja mielenkiintoisista kuvista!

Kommentointi on suljettu.