Paluumatkalle

Aika aikaa kutakin. Tämä reissu alkaa olla lopuillaan ja paluumatka on kohta edessä. Viikon päästä maanantaiaamuna auton nokka kääntyy kohti Suomea.
Sää on ollut tämän vajaan viiden kuukauden ajan hyvin poutainen ja aurinkoinen, sadepäivä on ollut vain muutama. Viilein ajanjakso osui marras-joulukuulle. Nyt lämpötila on päivällä parikymmentä astetta paljon useammin kuin vielä vuodenvaihteen tienoilla. Päivä on pidentynyt pari-kolme tuntia.

Mitä jää kaipaamaan? Ainakin aurinkoisia kelejä, halpoja ja tuoreita vihanneksia, mehukkaita ja tuoreita appelsiinineja, oliiveja ja oliiviöljyä.
Espanja on maailman suurin oliviiöljyn tuottaja. Andalusiassa on enemmän kuin 100 miljoonaa oliivipuuta ja siellä olevassa Jaénin provinssissa tuotetaan enemmän oliiviöljyä kuin Kreikassa. Jaénsin yli 4500 km²:n oliivipuualue ollee maailman suurin ihmisen tekemä metsä.
Noin kahden ja puolen kilometrin säteellä löytyy ainakin kahdeksan erilaista ruokakauppaa (Dialprix, Jumerca Gama, Consum, Carrefour, Supercor, Lidl, Mercadona ja Al Campo). Lisäksi tällä alueella on ainakin Spar ja Masymas sekä lukuisa määrä muita pienempiä paikalliskauppoja ja kioskeja. Vaikkei hinnoissa olisi aina niin suurta eroa, valikoima- ja laatueroja tuotteissa ja tavaroissa löytyy. Suomessahan K- ja S-ketjut halitsevat 80 % päivittäistavarakaupasta eli käytännössä teet valinnan: ostaisiko tänään Pirkkaa vai Rainbow’ta.
Eipä täällä olut tai viinikään Suomen hinnoissa ole. Yksi syy on tietysti vero, joka on tällä viinille tasan nolla. Lisäksi Espanja on maailman kolmanneksi suurin viinintuottajamaa Ranskan ja Italian jälkeen.
Tee-se-itse-pesuhalleja saa ainakin Kuopiosta hakea kiven alta. Täällä niitä löytyy joka kulmilta.

appelsiinit

Näitä on tullut haettua markkinoilta ja popsittua ihan melkein urakalla.

Mitä ei niin kaipaa? Kylmiä kivilattioita talvisaikaan. Sisällä täytyy pitää villasukkia ja/tai sisäkenkiä, eikä ihan T-paitasillaan tarkene. Saunakin olisi hyvä olla olemassa.

Vieläkö tänne uudestaan? Jos historiaa ja tehtyjä matkoja katsoo, niin vastaus on todennäköisesti ei. Suurimpaan osaan matkakohteista on tullut tehtyä maksimissaan kaksi reissua. Käymättömiä paikkojakin olisi vielä vaikka kuinka. Saapas nähdä.

auringonottoa

Siiri ja Reeta auringonotossa tänään.

Viikko vielä pitää täällä kärvistellä 😉